Профілактика підвищеного рівня блювотного рефлексу під час проведення стоматологічних маніпуляцій у дорослих і дітей

Профілактика підвищеного рівня блювотного рефлексу під час проведення стоматологічних маніпуляцій у дорослих і дітей

Як показує аналіз літературних даних, сформулювати природу підвищеного рівня блювотного рефлексу (ПРБР) шляхом визначення будь-яких загальних типологічних властивостей нервової системи або специфічних рис особистості людини не вдається. Тим часом у практичній роботі дивує непередбачуваність таких реакцій пацієнта та їх об'єктивну невідповідність стандартам больової та тактильної чутливості на дії лікаря. Така неспецифічність порогових значень відчуттів, що переживають і знайомі будь-якій людині, хоча б раз побувавшій у кріслі лікаря-стоматолога.

У своїй клінічній практиці стоматологи, безсумнівно, частіше, ніж лікарі інших медичних спеціальностей, зустрічаються з «симптомом підвищеної схильності до блювоти» (лат. – augeri inclinatio ad vomitum signum) внаслідок особливостей та характеру маніпуляцій, що проводяться ними в порожнині рота пацієнтів. Та сама клінічна практика формує у лікаря-стоматолога навички, що дозволяють мінімізувати вплив на інспіруючий розвиток ПРБР зони ротової порожнини пацієнта, проте при деяких видах клінічних маніпуляцій це виявляється вкрай важко. 

Блювотний центр збуджується через чутливі нервові закінчення блукаючого нерва або від рецепторного апарату глотки через язикоглотковий нерв, нервовими закінченнями, розташованими в слизовій оболонці м'якого піднебіння, глотки та глоткової частини язика. Чутливість м'якого піднебіння до сторонніх предметів, що виявляється у вигляді ПРБР, – нормальна захисна реакція організму. Однак у деяких пацієнтів вона виражена надмірно і виникає навіть за незначних стоматологічних маніпуляцій у порожнині рота. У деяких людей цей рефлекс дуже чутливий і його зона розширюється до передніх зубів. Це створює певні труднощі на стоматологічному прийомі: складності при проведенні рентгенівських знімків, зніманні зліпків, використанні слиновідсмоктувача, лікуванні бічних зубів або носінні знімних протезів. Таким чином, наявність ПРБР та ускладнення, пов'язані з прийомом у лікаря-стоматолога, змушують пацієнта відмовлятися від своєчасного протезування, і як наслідок, такі пацієнти самі завдають шкоди своєму здоров'ю. Складність надання якісної ортопедичної допомоги такій групі пацієнтів пов'язана з наявністю не тільки ПВРР, але й супутніх ускладнень.

Прояв ПРБР, особливо «там, де не потрібно», здатний зробити з будь-якої людини «психологічного інваліда». Багатоденне обмірковування майбутнього лікування змушує відчувати хвилювання, а подекуди викликає сильний стрес, що здатний ще більше збільшити прояв нудоти. Імовірність повторного прояву ПРБР збільшується з кожним невдалим досвідом лікарського втручання. Похід до  фахівця, який знає, як полегшити симптоми, створить необхідний настрій та допоможе витримати лікування зубів.

 

Типи реакцій, що викликають ПРБР:

-фізіологічні – реакція у відповідь на механічну дію, дотик у роті;

-психологічні реакції, пов'язані зі стоматофобією.

 

Фармакологічні препарати, що полегшують симптоми ПРБР

Якщо причину ПРБР виявлено, можна розпочинати його попередження чи лікування. Протиблювотну дію можуть мати речовини, що впливають на  різні ланки нервової регуляції. При блюванні, спричиненому місцевим роздратуванням шлунка, ефективні обволікаючі та в'яжучі засоби, місцеві анестетики.

Розрізняють методи проти нудоти та виникнення ПРБР центральної, периферичної та комбінованої дії. При застосуванні проти блювоти та нудоти медикаментів центральної дії виникає вплив на ту частину, яка відповідає за появу блювоти, та на тригерну зону, що розташовується у спинному мозку.

Методи психологічної корекції пацієнтів із ПРБР

У роботі з пацієнтами з ПРБР ми застосовуємо методи психологічної корекції. Раціональна психотерапія полягає у поступальному та поетапному моделюванні позитивних установок суб'єкта, що здійснюється у процесі мовного контакту. При цьому враховується вся наявна інформація про пацієнта (стать, вік, сімейний стан, соціальний статус, емоційні особливості).

Тематику розмов з пацієнтом необхідно визначати у суворій послідовності:

1. Обговорення сутності захворювання (у доступних термінах) та резервних можливостей організму пацієнта.

2. Вироблення позитивних психологічних позицій з переключенням уваги, малосуттєві («відволікаючі») обставини.

3. Визначення оптимуму лікувальної перспективи з підкресленням короткочасності та оборотності неминучих переживань негативного характеру.

4. Психологічний настрій на необхідність активної участі в лікуванні та реабілітації з метою якнайшвидшого та найповнішого одруження.
 

Поради для пацієнтів із ПРБР

Якщо ви знаєте про свою проблему з підвищеним блювотним рефлексом, то можна виконати низку рекомендацій, які зроблять ваше лікування комфортнішим навіть без таблеток:

  • За 2-3 години до візиту до лікаря нічого не їжте та не пийте багато рідини.

  • Відвідуйте лікаря-стоматолога не вранці, а після обіду – вранці ПРБР значно посилюється.

  • Забезпечте можливість нормально дихати носом. За необхідності скористайтесь краплями або розчинами для промивання носа.

  • За найменших ознак нудоти починайте ритмічно дихати через ніс і видихати ротом..

  • Лікування у лікаря-стоматолога пройде легше, якщо ви будете намагатися відволікати себе: дивіться телевізор, слухайте музику, тримайте в руках лід, міцно стискайте кулаки, піднімайте ноги - так ви зможете переключитися з однієї проблеми на іншу.

  • Іноді допомагає насипати на язик перед процедурою пару крупинок солі або прополоскати рот трохи підсоленою водою.

На прийомі у лікаря-стоматолога постарайтеся розслабитись, поговорити з лікарем. Обговоріть всі питання, що хвилюють вас, розвійте всі свої тривоги і сумніви. Обов'язково попередьте лікаря про свій ПРБР, щоб він також міг вам допомогти. Якщо ви почуватиметеся впевнено і спокійно, то ПРБР не буде таким сильним, а може взагалі зникнути, особливо якщо його причина чисто психологічна.