Анестезія у дитячій стоматології.

Анестезія у дитячій стоматології.

Сьогодні ми поговоримо саме про місцеву анестезію для молочних зубів.

Дуже часто батьки на прийомі дивуються, що на молочні зуби потрібна анестезія. Звичайно, потрібна анестезія чи ні, це залежить безпосередньо від діагнозу даного зуба.

Як відомо, що молочні зуби як і постійні мають коріння, канали в яких розташовується пульпа (нерв) зуба. І навіть якщо симптоматика протікання деяких діагнозів у молочних та постійних зубах може відрізнятись, то лікування практично не відрізняється і якщо дитині видаляють пульпу (нерв) у молочному зубі, то це також болісно як і дорослим у постійних зубах.

У яких ситуаціях використовується місцева анестезія в дитячій стоматології?

  1. При лікуванні глибокого карієсу, оскільки порожнина знаходиться близько до нерва і може викликати неприємні відчуття при препаруванні каріозної порожнини або є можливість розкрити пульпову камеру.
  2. При лікуванні контактного карієсу, коли каріозна порожнина розташована між двома зубами. Для лікування контактного карієсу використовуються спеціальні металеві матриці для правильного анатомічного виконання будови зубів. Ці самі матриці ставляться під ясна, це дуже неприємна маніпуляція навіть для дорослого і для того, щоб дитина не відчувала ніякого дискомфорту для цього виконується анестезія.
  3. При лікуванні пульпітного або періодонтитного зуба, це коли вже запалений нерв зуба і потрібно частково, або повністю його прибрати - це дуже болісна маніпуляція, а особливо якщо є ще запальний процес за коренем зуба і в цій ситуації ніяк не обійтися без анестезії .

Як проводиться сам процес знеболювання конкретної області.

Насамперед потрібно правильно підготувати дитину до даної маніпуляції. Дитина повинна довіряти лікарю і спокійно почуватися в кріслі у стоматолога. Важливо пояснити дитині про її відчуття під час маніпуляції та після неї. Обов'язково потрібно розповідати дитині про будь-яку маніпуляцію доступними для неї словами, які допоможуть їй зрозуміти що ж відбуватиметься, а не налякають її.

Під час виконання анестезії дитині спочатку робиться аплікаційна анестезія - мажемо спеціальним кремом ясна в області проблемного зуба для того, щоб знеболити слизову. Після аплікаційної анестезії береться найменша голочка і дозовано зовсім трохи водиться сам анестетик. Робиться це так для того, щоб дитина не відчувала відразу дуже сильний тиск в області маніпуляції.